RORBU-NAUST

Vi kan tilby overnatting i rorbu-naust på Grip.
Enkel leilighet med 3 soverom. Stue med kjøkken med kaldt vann, kjøleskap og komfyr. Oppredd seng. Enkel wc. Ikke varmt vann og dusj. 2 sovreom med senger 200x120cm. Ett soverom med en enkeltseng 80x200

Priser:
Voksen over 18 år: kr 500,- pr natt. 120cm seng brukes som dobbeltseng
Barn kr 200,- pr. natt
Leie av hele rorbua med 3 soverom+ sofa. Kr 1900,- pr natt.

Overnatting betales om bord på tur til Grip.

Båttransport bestilles som enkelturer en vei direkte på gripruta.no og betales der.

Ta kontakt med Ole Tønder for nærmere opplysninger og bestilling: otonder@online.no - 926 08 045             
 

GRIP

Grip er en øy i Kristiansund kommune på Nordmøre, rett nord for byen Kristiansund og vestenfor Smøla og Tustna. Inntil 1964 var Grip egen kommune og landets minste. Øya er i dag uten fast bosetning, men den gamle bebyggelsen brukes som fritidsbebyggelse. Grip er et et viktig besøksmål for besøkende i Kristiansund, og i sommersesongen er det daglig båtforbindelse fra byen.

Øygruppen Grip ligger værhardt til i havet rundt tolv kilometer nord-nordvest for Kristiansund. Grip har to havner, en på nordsiden og en ny og større på sørsiden av øya. I dag er det for det meste havnen på sørsiden som brukes. Denne er også mindre utsatt for vær og vind enn havnen nå nordsiden. På det nordligste skjæret Bratthårskollen, ligger Grip fyr.

Fiskeri var grunnlaget for bosetning på øya; før motorbåtens tid gjaldt det å bo nær fiskefeltene. Allerede i middelalderen var Grip kjent som fiskevær. Fiskeværet Grip er trolig Nordmøres eldste tettsted. Tilreisende sesongfiskere fra Nordmøre ble innlosjert på Grip i fiskesesongen for skreifiske om våren. Det ble også tørket klippfisk på Grip. Øyas siste fastboende flyttet vekk like før jul i 1974, så øya har nå ingen fastboende. Husene på Grip brukes stadig som fritidsboliger av de tidligere gripværingene og deres etterkommere, de fleste nå bosatt i Kristiansund.

Grip var i middelalderen eid av erkebiskopen i Nidaros, mens det på 1700-tallet var kjøpmenn i Kristiansund som eide Grip. Grip var egen kommune frem til 1964 da den ble innlemmet i Kristiansund kommune. Kommunen var den gang landets minste kommune med et areal på 0,48 km² og 115 innbyggere. Grip kommune omfattet øya Grip og de mange øyene, holmene og skjærene omkring.

Grip er også kjent for sitt historiske minnesmerke Grip stavkirke, en kirke som ble bygd en gang på 1400-tallet.

Gripkroa er det eneste serveringsstedet på øya. Kroa har et par rom for overnatting i underetasjen. Kroa var i nærmere tredve år drevet av Inga Grødahl. Foreningen Gripværingen har et hus som er det nærmeste man kommer et samfunnshus på øya. Bygget kan huse små utstillinger og konserter.

Det finnes ikke grunnvann eller naturlige vannansamlinger på Grip, så ferskvann er mangelvare. Befolkningen samler derfor opp regnvann og drar til Kristiansund for å vaske klær. For å spare ferskvann går toalettet i Gripkroa på sjøvann. Det går ikke strømkabel ut til Grip, så strøm produseres av en egen kraftstasjon.